Blog

Čebelice, čebelice …

 

… saj moje ste prijateljice, pozabi vas nikdar, ta stari čebelar.

V Sloveniji zadnja leta ni vrtičkarja ali šolarja, ki ne bi vsaj slišal, če ne že na pamet znal besedila pesmi Lojzeta Slaka Čebelar. Zasluga za to gre predvsem Čebelarski zvezi Slovenije, ministrstvom in drugim institucijam, ki so povezani v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Na odličen način in pri pravi populaciji so se lotili izobraževanja in osveščanja o pomenu zdravega načina življenja, o pomenu čebel in čebeljih pridelkih.

 

V teh dneh bomo prvič praznovali Svetovni dan čebel, ki ga je Organizacija združenih narodov na pobudo Slovenije razglasila za 20. maj. To je bil namreč rojstni dan Antona Janše (1734-1773), slovenskega čebelarja, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in je bil v svojih časih eden največjih strokovnjakov o čebelah. Avstrijska cesarica Marija Terezija ga je imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na Čebelarski šoli na Dunaju in s tem je postal prvi moderni učitelj čebelarstva na svetu.

 

Pomena čebel za življenje nasploh se pravzaprav niti ne zavedamo v celoti, zato je prav, da tem brenčečim bitjecem posvetimo dan in svetovno prebivalstvo ozaveščamo o njihovi pomembnosti, edinstvenosti in vplivu na naša življenja.

 

Ali veš, da:

  • je najstarejši najdeni fosil čebele star 25 do 50 milijonov let;
  • čebele živijo na vseh kontinentih razen Antarktike;
  • mora čebela za kilogram medu obiskati kar 4 milijone cvetov in preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta;
  • je Kranjska sivka ali Apis (čebela) mellifera (medonosna) carnica (kranjska) slovenska avtohtona čebela, ki je po razširjenosti druga najbolj razširjena vrsta na svetu in vodilna v Evropi. Odlikujejo jo delavnost, krotkost in dolgoživost.

 

Še več zanimivih dejstev in informacij o svetovnem dnevu čebel in čebelicah pa na:

https://www.worldbeeday.org/si

 

 

Zgleduj se po čebelah, bodi v cvetju wink

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.