Zagraški log

V dolini Goriškega potoka pod vasjo Zagrad, so na nekdanji vaški gmajni domačini zarasli vaški pašnik uredili v park avtohtonih drevesnic, grmovnic in kamenin. S preselitvijo tipične kmečke hiše, značilne za dolenjsko podeželje, je območje postalo etnološki park in muzej na prostem. Preko 300 let staro Rangusovo hišo odlikujejo umetelno izdelani detajli in ohranjena notranja oprema, s pripadajočimi gospodarskimi poslopji pa predstavlja tipičen kmečki dom.

 

Park poleg etnoloških ponuja tudi veliko naravnih zanimivosti, saj je prava zakladnica avtohtonih rastlin; bela murva, črn trn, glog, češmin, trdoleska in druge grmovnice. Prava redkost je že domala izumrla drevesna vrsta - brst. Vsa značilna drevesa imajo ob sebi umetelno izdelane kamnite tablice z slovenskim in latinskim poimenovanjem. V parku je rastišče raznovrstnih praproti, srčne moči, tavžentrože in drugih. Posebnost parka je tudi geološki steber avtohtonih kamnin, ki trdno, a nemo pričajo o podzemnem bogastvu parka in okolice.

 

Lepo obzidan vaški studenec je nekdaj služil kot glavni vir pitne vode za vas Zagrad, zraven je še danes ohranjeno perišče in napajalno korito. Izvirska voda napolnjuje tudi vaško mlako, ki predstavlja pester življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Na mokriščih v parku se je izoblikovalo idealno življenjsko okolje za polže. 'Dolina polžev' bi zaradi izredne gostote teh prebivalcev upravičeno lahko nosila tudi njihovo ime. Širše območje parka je izjemna učilnica v naravi.

 

  • 01. Idilično okolje v Zagraškem logu nikogar ne pusti ravnodušnega
  • 02. Prek potočka sem, prek potočka tja
  • 03. Pomožni objekt
  • 04. Rangusova domačija - tipični dolenjski kmečki dom
  • 05. Krušna peč v črni kuhinji

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov
in druge zapise zelenih valov.
Zapiši svoj email naslov
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.