Tematske in kolesarske poti

Prelepa narava vabi, da se potopiš med njene valove in najboljši način je, da se v miru sprehodiš ali zapelješ po številnih poteh in v polnosti užiješ vse, kar ti ponuja. Za velike in male pohajkovalce, pohodnike in kolesarje, željne odkrivanja lepih kotičkov naših krajev, je na voljo več tematskih in kolesarskih poti, ob katerih lahko spoznavate bogato kulturno in naravno dediščino območja.

 

 

 • Mlinarjeva pot

   

  V preteklosti so se na območju občine Škocjan vrtela številna mlinska kolesa. Žal mlini izgubljajo svojo nekdanjo podobo, izrazoslovje mlinarjev, stare zgodbe in pesmi izginjajo v pozabo. Z Mlinarjevo potjo lokalna skupnost želi ohraniti delček bogate dediščine tega območja.

   

  Krožna pot z izhodiščem na Bučki je dolga 7,5 km, na njej je več postojank z zanimivimi nalogami, vodi nas mimo 6 nekdaj delujočih mlinov ob potoku Čolnišček (Košakov, Sedlarjev, Marjetičev, Hrovatov, Vajsov in Remičev mlin). Primerna je za vse starostne skupine.

   

  Preberite več ...  
 • Knobleharjeva pot

   

  Knobleharjeva pot povezuje točke v okolici Škocjana, ki so kakor koli povezane s slavnim rojakom dr. Ignacijem Knobleharjem. Bogato naravno okolje in izjemno zgodovinsko ozadje teh krajev je zanimivo tako za ljubitelje umetnostne zgodovine kot tudi za tiste, ki cenijo neokrnjeno naravo, ali pa se želijo zgolj oddaljiti od napornega vsakdana.

   

  Preberite več ...  
 • Metelkova pot

   

  V spomin na rojaka jezikoslovca Frana Metelka se ob kulturnem prazniku v februarju po poti odpravijo pohodniki izpred Metelkovega doma oziroma Metelkovine v Škocjanu preko Dolenjih in Gorenjih Dol ter Telčic proti Telčam. Metelko si je zelo prizadeval, da bi škocjanski kaplan oskrboval tudi podružnico na Telčah. 

   

  Pot zahteva 3-4 ure zmerne hoje z vmesnimi postanki.

  Preberite več ...  
 • Štritovsko jezero. Foto: Bojan Dremelj.

  Kolesarska pot - krajša

   

  Izhodišče poti je pri gasilskem domu na Bučki. Celoten potek poti si je mogoče ogledati na zemljevidu na informativni tabli. Izpred gasilskega doma se odpeljemo po regionalni cesti proti središču kraja. Pozoren opazovalec bo zagotovo opazil lepo ohranjeno dediščino ljudskega stavbarstva in stare bučenske hiše z zanimivimi portali ob cesti. Peljemo se mimo šole in spomenikov NOB. Pri slednjem zavijemo desno v hrib proti cerkvi sv. Matije, kjer so se odvijali glavni dogodki ob prvem napadu na nemško postojanko na Bučki.

   

  Preberite več ...  
 •  

  Kolesarska pot - daljša

   

  Izhodišče kolesarske poti je gasilski dom na Bučki. Celoten potek poti si je mogoče ogledati na zemljevidu na informativni tabli. Izpred gasilskega doma se odpeljemo po lokalni cesti proti Močvirju (smerokaz). Na poti skozi zaselek Laze lahko uživamo v lepem panoramskem pogledu na Bučko in okolico. Spustimo se v dolino, peljemo mimo kapelice sv. Lucije, naprej skozi gozd, nakar pred seboj zagledamo veduto naselja Močvirje.

   

  Preberite več ...  

 

 

 

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.