Po štrukljih diši …
Skoraj v vsakem slovenskem domu. Vsaj tako pravi etnološka in kulinarična literatura. Če že ne povsod po naši lepi deželici, pa prav gotovo na Dolenjskem. Menda naj bi prvi zapisi o tej jedi segali v daljno leto 1589, ko je recept za kuhane pehtranove štruklje zapisal dvorni kuhar v Gradcu. Ni kaj, takrat so že vedeli, kaj je dobra papica.
Tudi zaradi tega smo se v Škocjanu odločili, da v sklopu projekta Razvoj in promocija kolektivne blagovne znamke Dobrote Dolenjske priredimo kulinarični dogodek Dan dolenjskih štrukljev. Dišalo bo v OŠ Frana Metelka Škocjan, v soboto, 26. maja, med 16. in 19. uro.
Ali veš, da naj bi štruklje pripravljali kar na 100 različnih načinov? In da jed ime dobi po nadevu – sirovi, ocvirkovi, fižolovi, krompirjevi, slivovi, orehovi … ? Lahko so kuhani ali pečeni. Nekoč so bili na mizah ob vseh praznikih, sploh pa niso smeli manjkati ob žetvah. Bili so obredna jed. Govorilo se je, da godovnike brez štrukljev odnese volk. Še dobro, da se volkovi dandanes držijo svojih revirjev, mi pa lahko brezskrbno uživamo v dišečih štrukeljcih na 1001 način. V Škocjanu odlične pripravijo tudi v gostišču Marinčič. Obišči naše zelene valove tudi ti in poleg naravnih lepot užij vso opojnost in okusnost pristne dolenjske kulinarike. V soboto, 26. maja ali kadarkoli, ko boš v bližini.
Pa dober tek!