Blog

 

Svetovni dan hrane

Skoraj vsak dan v letu obeležujemo nek svetovni, mednarodni, evropski ali nacionalni dan nečesa. In 16. oktobra praznujemo svetovni dan hrane. V okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) letos poteka pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«.


Zares neverjetno se zdi, da so na našem planetu takšne razlike, da na enem koncu hrano mečejo stran, ker se kvari zaradi preobilja, na drugem pa ljudje umirajo od lakote in pomanjkanja. Po podatkih FAO, naj bi bilo leta 2018 na svetu več kot 820 milijonov ljudi lačnih in kronično podhranjenih, njihovo število pa počasi, a konstantno narašča že četrto leto zapored. Ironično, smo po drugi plati priča naraščanju števila Zemljanov s prekomerno težo. Tako je v letu 2018 število debelih celo preseglo število lačnih in podhranjenih. Prekomerna teža in debelost pomenita večje tveganje za nenalezljive (kronične) bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni tlak, infarkt in nekatere vrste raka.


Ob tej priložnosti bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, ki bodo prispevali k odmevnosti sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Marsikje hrana ni samoumevna dobrina in prav je, da se tega zavedamo. K sreči nam med zelenimi valovi ni hudega, zato … naj vam tekne, tudi na svetovni dan hrane!

 

Več info na: https://www.gov.si/novice/2019-10-11-16-oktober-svetovni-dan-hrane/

 

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.