Blog

Živahnost

 

Lahko bi rekli, da je konec junija in začetek julija med našimi zelenimi valovi nadvse živahno. V sklopu občinskega praznika Knobleharjevo se namreč odvijajo številne prireditve, ki privabljajo obiskovalce od blizu in daleč. Živahno pa je tudi visoko na drogovih po naših vaseh, kjer v gnezdih štorkelj letošnji mladički že ponosno pretegujejo svoje tanke nožice in čakajo, da jim starši prinašajo hrano, ki je pretežno sestavljena iz malih sesalcev (voluharji, miške, ipd.).

 

Bela štorklja (Ciconia ciconia) je na splošno dobro poznana ptica selivka, ki vsako leto po vrnitvi iz Afrike skupaj s partnerjem dogradi gnezdo, kjer zvali tudi do 6 jajc. Število mladičev, ki jih kasneje lahko zredi je odvisno od količine razpoložljive hrane, zato se lahko zgodi, da šibkejše mladiče vrže iz gnezda in močnejšim omogoči preživetje. Gnezdo, ki lahko doseže težo do 500 kilogramov in več, naredi na električnih drogovih, dimnikih ali posebnih gnezditvenih podstavkih.

 

Člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) vsako leto v mesecu juniju opravijo obročkanje mladičev. V Sloveniji se je v zadnjih 20 letih število štorkelj povečalo, vendar kljub temu ostajajo ranljiva vrsta. V mnogih okoljih štorklja predstavlja znanilca sreče v kraju, kjer gnezdi, zato vabljeni med naše zelene valove, kjer je sreča doma laughing

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.