Blog

 

Čas kislih kumaric


Kisle kumarice … katere so ti ljubše? Tiste medijske ali one namenjene za ozimnico. Zdi se, da imajo tako ene kot druge dobrodejne učinke na naše zdravje, kajne?


Sam pojem »čas kislih kumaric« naj bi izhajal iz Velike Britanije, verjetno že iz časa kraljice Viktorije (19. stol). Takrat se v poletnem času na dvoru ni dogajalo nič in časopisi niso imeli kaj pisati. Tako so uredniki poslali mlade novinarje na tržnico preveriti, ali že kdo kupuje kumarice za vlaganje. Tudi danes bi bilo morda bolje, da v tem času pošljejo novinarje na tržnico, kot pa da objavljajo trivialne in že stokrat prežvečene zgodbe.


Po drugi strani pa naj bi kisle kumarice – tiste, ta prave – zelo blagodejno vplivale na naše zdravje. Kumarice imajo veliko enostavnih beljakovin, vlaknin in malo maščob, bogate so z železom, kalijem, natrijem in fosforjem. Med vitamini izstopajo C, A, B6, B12, fiboflavin, niacin in tiamin. Kisle kumarice so močni antioksidanti, izvrstni probiotiki, varujejo jetra in preprečujejo rane na želodcu.


Verjetno ima vsaka mama ali babica svoj priljubljen recept za vlaganje kumaric, tukaj pa objavljamo recept iz knjige s. Felicite Kalinškove Velika slovenska kuharica ali Kako okusno kuhati navadna in imenitna jedila.

 

KISLE KUMARICE
2 dl kisa za vlaganje, 7 dl vode, žlica soli, žlica sladkorja, janež, koper, vinske vitice, poper
Do 6 cm dolge zdrave kumarice dobro operi in odrgni z mehko krtačo. Osušene zloži v kozarec kar se da na tesno. Šalotko, janež, koper, poper in vinske vitice menjaje vlagaj med kumarice. Medtem zavri z vodo razredčeni kis s sladkorjem in soljo ter vrelo mešanico vlij na kumarice. Pokrij s pokrovčkom. Na pekač položi krpo, prilij za prst visoko vode, na to postavi kozarce, daj v mrzlo pečico, prižgi jo in naravnaj na 180 °C. Ko se v kozarcih pokažejo mehurčki, pečico ugasni in kozarci naj se ohladijo v pečici. Če med vrelo mešanico pomešaš konzervans, ni nujno, da kumarice segrevaš v pečici.

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.