Blog

 

G to je grozdek; on trtin je sinček, dedek ga gleda in misli na vinček (O. Župančič)

V tem času je po vinskih goricah med zelenimi valovi verjetno precej takšnih dedkov. Sončno in toplo septembrsko vreme je te dni oživilo vrste v vinogradih, kjer so pridne roke trgačev obirale letošnjo letino.


Marsikdo se pritožuje, da leto ni bilo najbolj naklonjeno vinski trti, saj se je zaradi pogostih poletnih padavin in toče pojavila gniloba, sploh na belih sortah grozdja. Medtem pa so rdeče sorte, kot na primer modra frankinja, naravnost čudovite. Še dobro, da dolenjski posebnež - cviček - vsebuje oboje. Ali veste, da je cviček poleg toskanskega kjantija edino vino na svetu, ki je sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja? Seveda slovenske vinorodne dežele premorejo tudi druge odlične sorte vina, ki ga v zadnjih letih izvažamo celo na Kitajsko. Ga pa radi zvrnemo tudi doma, saj smo Slovenci po podatkih Statističnega urada po porabi vina tretji v Evropski uniji. Največ ga popijejo Luksemburžani, v povprečju nekaj več kot 50 litrov na prebivalca, Portugalci 48 litrov, Slovenci pa povprečno popijemo 43 litrov na prebivalca. Povprečje EU je 23,9 litra na prebivalca.


Koliko zanimivosti se najde na tako majhnem območju kot je naša Slovenija. Čisto prav, da Slovenska turistična organizacija oglašuje Slovenijo s sloganom I FEEL SLOVENIA, kjer odebeljene črke pomenijo čutim ljubezen. Ob takih naravnih in kulturnih danostih pač ne gre drugače. Tisti bolj sramežljivi pa lahko za korajžo popijejo kozarček rujnega, pa bo ;)

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.