Kaj je to?
Plašček, ki pika,
je zgubil lastnika,
ker ta kar brez plaščka je skočil na tla.
Morda divja svinja se z njim posladka.
Morda ga kak človek pobere in speče –
le hitro povejte, kako se mu reče.
(Anja Štefan)
Enega izmed najbolj zanimivih in slastnih darov narave lahko v teh dneh že uživamo glede na naš najljubši način priprave. Kostanj je, poleg borovnic, najbolj nabiran sadež v naših gozdovih. Je plod navadnega kostanja (Castanea sativa), ki raste skoraj po vsej Sloveniji z izjemo Koroške. Žal se v zadnjem času število kostanjevih dreves manjša, saj jih napada zelo agresiven kostanjev rak.
Nabiranje kostanja je lahko dogodek za vso družino. Paziti je treba le na ježice, katerih trni se lahko neprijetno zadrejo v kožo in potem je namesto smeha in dobre volje jok. Nabrane kostanje sicer lahko hranimo nekaj tednov, vendar se plodovi počasi izsušijo, lahko pa ga navrtajo tudi črvi, zato ga je najbolje porabiti v nekaj dneh po nabiranju. Lahko ga skuhamo ali spečemo, iz kostanjevega pireja pa lahko ustvarimo okusne sladice. Naužijmo se ga, dokler je svež. Zato veselo na delo, košarico v roke in ven na sonce po kostanje. Pa dober tek