Blog

Živel Martin!

Ljudski pregovor pravi: svet' Martin iz mošta dela vin! In še dobro, da je tako, da se lahko malce poveselimo, sicer bi bila turobnost novembrskega vremena, ki se hitro preslika na človekovo počutje, že kar prevelika.


God svetega Martina, ki ga obhajamo 11. novembra, je po mnogih deželah povezan z ljudskim praznikom – Martinovim in martinovanjem. Martinovo ima dva pomena: po kmetijskem koledarju zaznamuje konec dela na polju, po časovnem koledarju pa naravni začetek zimskega časa. Korenine tega praznovanja segajo še v poganske čase, ko naj bi predniki v našem podnebnem pasu v tem času obhajali nekakšen praznik zahvale. Zahvalili so se za letino, obhajali so koline, da so si pripravili zaloge za zimo, pastirji so se zahvalili za uspešno pašo in prosili blagoslov za zmanjšane črede.


V izročilu našega ljudstva velja martinova pojedina kot odmev na stari zahvalni praznik. Posebno slovesno je praznovanje v vinorodnih krajih, kajti z martinovim pride tudi mlado vino. Zato bo prihajajoči konec tedna marsikje, če ne skoraj pri vsaki hiši med zelenimi valovi, zadišala martinova gos, mlinci in rdeče zelje, v kozarcih pa naj se iskri rujna kapljica iz domačih logov. Uživajte v okusni jedači in pijači v družbi vaših najdražjih in veselo martinovanje!

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.