Tradicionalno …
V petek, 16. novembra 2018, so še naši vrtičkarji in šolarji že 8. leto zapored okrepčali s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, sestavljenim iz dišečega domačega kruha namazanega z maslom in medom, sočnimi rdečimi jabolki in čajem oz. mlekom. Upamo, da so si polizali vse prstke in so njihovi želodčki predli od ugodja okusne in zdrave hrane, ki bi na njihovih jedilnikih morala biti vsak dan.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so na pobudo Čebelarske zveze Slovenije začeli izvajati v 2011, glavni namen projekta, ki poteka v vrtcih in osnovnih šolah, pa je ozaveščanje mladih o:
• pomenu zajtrkovanja in uživanja, lokalno pridelane, zdrave in uravnotežene hrane
• pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja
• postopkih pridelave in predelave hrane ter dejavnostih na kmetijskem področju.
Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Projekt podpirajo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za okolje in prostor ter številni drugi partnerji.
Še več o tej temi pa si lahko preberete tu.