Blog

 

Mesec žensk


V marcu, prvem pomladnem mesecu, ko se narava prebuja iz zimskega spanca in vse oživi, ženske v Sloveniji praznujemo kar dva praznika. V začetku 8. marec, mednarodni praznik žensk, ki se praznuje že od leta 1911, in ob koncu meseca še 25. marec, materinski dan. Glede na to bi lahko marec upravičeno imenovali kar mesec žensk.


Mednarodni praznik (delovnih) žensk se praznuje že od leta 1911. Sprva so ga obeleževali 19. marca, vendar so kasneje, v spomin na prvo stavko žensk, zaposlenih v tekstilni industriji, leta 1857 v New Yorku, datum praznovanja prestavili na 8. marec. V Rusiji, Belorusiji, Makedoniji, Moldaviji in Ukrajini je ta dan celo državni praznik.


Materinski dan, 25. marca, ima na Slovenskem daljšo tradicijo in je povezan s cerkvenim prazničnim koledarjem. Na ta dan je namreč praznik Marijinega oznanjenja, imenovan tudi praznik pomladanske Marije, ko naj bi angel prišel oznanit Mariji, da bo rodila sina. Ravno zaradi napovedi rojevanja in materinstva je praznovanje preraslo v materinski dan. Na oba praznična dneva tako možje svojim lepšim polovicam in materam poklanjajo cvetje in pozornosti. A bodite pozorni do njih tudi druge dni, hvaležne vam bodo smile

 

Več zanimivosti o 8. marcu si lahko preberete tukaj.

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.