Blog

 

Prazniki

Komaj smo zaključili slovesnosti in gostije ob velikonočnem obredju, že je pred nami novi sklop prazničnih dni. Tokrat Dan upora proti okupatorju in 1. maj, praznik dela. Pa so ti prazniki sploh še ohranili kaj prvotnega duha in namena tega, zaradi česar jih praznujemo? Ali se naši otroci zavedajo njihovega pomena?

27. april je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo v spomin na leta 1941 ustanovljeno Protiimperialistično fronto oz. kasneje preimenovano Osvobodilno fronto slovenskega naroda (OF).  OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev.
1. (in 2. maj) pa je mednarodni praznik dela, ki ga po svetu praznujemo že od leta 1890. Je simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na krvave demonstracije v začetku maja 1886 v ameriškem Chicagu, znane pod imenom Haymarketski izgredi, ko so delavci postavili zahtevo po 8-urnem delovniku. Vsakoletne demonstracije ob 1. maju v spomin na te dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja. Takšnih proslav in praznovanj je tudi v Sloveniji veliko. Načeloma so povezana s kurjenjem kresa na večer pred prvim majem.
Pod črto sta oba praznika povezana z bojem za obstanek, solidarnostjo in medsebojno povezanostjo. Naj vam druženje ob vaškem kresu in kapljici rujnega mine v složnem duhu. Pa lepo praznujte! 

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.