Bezeg
Najhladnejši maj v zadnjih desetletjih se poslavlja. Narava je sicer ob vsem dežju in hladu malce zmedena, a vendar gre življenje svojo pot. In tako lahko v tistih redkih sončnih trenutkih na bezgovih drevesih v vsem opojnem sijaju občudujemo in nabiramo belo cvetje, ki omamno diši – če le ni preveč sprano, in privablja brenčeči živelj od blizu in daleč.
Ali uporabljate bezgovo cvetje v kuhinji? Kako ga pripravljate? Kot bezgovo cvrtje z jajčkom, malce moke in mleka ali imate rajši osvežilno šabeso, ki se prileže v vročih poletnih dneh? Morda si pri prehladih pomagate s čajem iz suhih cvetov, ki deluje protivnetno, znižuje vročino in krepi imunski sistem. V kakršnikoli obliki si ga že privoščimo, naj bo nabran ob sončnem vremenu, ko so cvetki suhi in povsem razprti ter po možnosti stran od prometno bolj obremenjenih in prašnih cest. Lokalno, sezonsko in z minimalnimi stroški.
Za konec pa še recept za hiter prigrizek v prihajajočih dneh.
Bezgovo cvrtje
Sestavine:
• 200 g moke
• 125 ml mleka (ali piva ali belega vina)
• 2 jajci
• 10 bezgovih cvetov
• Maščoba za cvrenje
Potek:
Moko, mleko in rumenjaka zmešajte. Beljaka stepite v čvrst sneg in ga vmešajte v testo. Očiščene bezgove cvetove pomočite v testo in jih na hitro ocvrete na vroči maščobi. Cvrete do zlato rumene barve in pazite, da preveč ne porjavijo, saj potem grenijo. Odvečno maščobo popivnajte s papirnato brisačo in postrezite posuto s sladkorjem v prahu. Dober tek!