Blog

 

Prižgati ali ne prižgati (svečo za 1. november)?

Na sončni strani Alp imamo nekaj posebnih navad … nekatere boljše, druge slabše. Ena slednjih je prižiganje sveč na grobovih za 1. november.

Slovenci smo tretji na svetu po prižiganju nagrobnih sveč. Okoljsko sporna navada še bolj pride do izraza v prihajajočih dneh, ko se za praznik vseh svetih, 1. novembra, spominjamo naših dragih, ki niso več med nami. Letno naj bi porabili kar 16 milijonov sveč, ki tehtajo 6500 ton. Po podatkih ministrstva za okolje in prostor pa je pri izvajalcih javnih služb še 950 ton neprevzetih odpadnih nagrobnih sveč iz prejšnjih let. Ali res ne zmoremo narediti premika v glavah in pomisliti tudi na naše zanamce, ki jim bo onesnaženo okolje bolj škodilo, kot preminulim prednikom ena svečka manj na grobu? Lučke za našimi umrlimi lahko vedno gorijo v naših srcih, na grobovih pa naj bo cvetje in okoljsko sprejemljivejše različice »svečk«, ki se zadnja leta že pojavljajo na trgu – umetelno poslikani kamenčki, lesene svečke, ipd. Smisel  1. novembra ni tekmovanje, na čigavem grobu gori več svečk in je postavljena večja (dražja) ikebana, temveč v spominjanju naših ljubljenih in hvaležnosti, da so bili del našega življenja, mar ne?


O svečkah:
https://www.rtvslo.si/okolje/novice/slovenija-tretja-na-svetu-po-porabi-nagrobnih-svec-ki-so-postale-ekoloska-tezava/470150

 

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.