Blog

 

Sveti Valentin ima ključ od …?

Osnovnošolci bi verjetno rekli, da od srca, a star slovenski pregovor pravi, da od korenin. Po slovenskem ljudskem izročilu je valentinovo namreč znano kot dan, ko se začne prebujati narava.


Korenine praznika segajo v poganske čase. Pomladno obdobje je takrat veljalo za začetek novega leta in od tod so bile povezane tudi želje po novem življenju, plodnosti in rasti. Stari Rimljani so na 15. februarja praznovali luperkalije, praznik, posvečen pomladanski plodnosti in rodovitnosti. Dan pred luperkalijami, 14. februar, je bil praznik boginje Junone, zaščitnice žena, zakonske zveze in poroda. Na ta dan, so v čast Juno Februata uprizarjali ljubezensko loterijo. V skrinjico so fantje in dekleta položili listke z njihovimi imeni, potem pa so fantje »izžrebali« vsak svoje ime oziroma ime dekleta, ki je postalo njihova spremljevalka. Do naslednjih luperkalij sta tako veljala za »partnerja«. Ko je prevladalo krščanstvo, so šego priredili svoji veri, dan pa preimenovali v »žrebanje sv. Valentina«, ki naj bi bil usmrčen 14. februarja ali vsaj dan blizu tega datuma.


Praznik zaljubljencev, kot ga v vsej globalni skomercializiranosti poznamo in praznujemo danes, izhaja iz Anglije, kjer ima več kot petstoletno tradicijo. Od tam se je razširil v ZDA, kjer je dobil dodatne materiale razsežnosti. Nato pa ga je spet prevzela Evropa kot potrošniško obliko, za katero stoji cela praznična industrija.


Pa saj ni važno, ali praznujete valentinovo kot dan zaljubljencev ali kot dan prebujanja narave, uživajte v soncu in prijetni družbi, ki vam bo ogrela srce.


Pomagala:
Ovsec, D. J., Srce moje : valentinovo, praznik ljubezni, zaljubljencev in dobrih prijateljev, Ljubljana, Kmečki glas, 2003, str. 18-22.
https://www.delo.si/druzba/panorama/goduje-sv-valentin-ki-ima-kljuce-od-korenin.html

 

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.