Blog

 

 

Varčevanje

Varčevanja se učimo že od malih nog. Varčevanje z denarjem, varčevanje z energijo … Varčevanje se izplača. Nam in okolju. In prav je, da 6. marca obeležujemo tudi svetovni dan varčevanja z energijo.


Glede na vse več energetskih naprav, ki nas obdajajo, se moramo zavedati pomena varčevanja z energijo. Dosedanji trendi rabe energije in z njimi povezani vplivi na okolje kažejo, da zastavljenih energetskih in podnebnih ciljev ne bomo dosegli brez korenitih sprememb na vseh področjih rabe energije. A začeti moramo drugje. V naših glavah.


Po podatkih Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2019 o učinkoviti rabi energije razmišlja 82 % vprašanih gospodinjstev, kar je devet odstotnih točk manj kot pred dvema letoma. Glavni vir energije za ogrevanje ostajajo drva (pri 32 % oz. 9 % več kot l. 2017). Glavni način ogrevanja pa še vedno centralno ogrevanje. Pozitivna sprememba je, da se je v primerjavi z letom 2017 za dve odstotni točki povečal delež gospodinjstev, ki dnevno notranjo temperaturo v kurilni sezoni vzdržujejo pri 21 do 22 stopinjah Celzija (51 %), vendar se je po drugi strani za kar 4 odstotne točke povečal delež tistih, ki temperaturo vzdržujejo pri več kot 24 stopinjah Celzija (5 %). Povečal se je tudi delež gospodinjstev s klimatsko napravo (za dve odstotni točki na 34 %). Pozitivne trende so zaznali na področju osebne mobilnosti. Upadel je delež gospodinjstev z dvema oz. tremi avtomobili, porasel pa delež tistih brez avtomobila.


Še več zanimivih in uporabnih informacij si lahko preberete tu, sicer pa … po pameti, pri energiji, pri denarju, pri življenju nasploh.

Zapisi in novice

Želim prejemati novice, napovednik dogodkov in druge zapise zelenih valov.
Please let us know your email address.

Pridruži se nam na socialnih omrežjih in uživaj!

 

       

 

Vaši vtisi

Kako ti je bilo pri nas?
Zapiši doživljaj in prilepi sliko ali dve.